Reflektion

När en våg träffar ett jämnt objekt, till exempel en spegel, som är större än själva vågen kan vågen studsa tillbaka i en annan riktning. Det innebär att vågen tar kontakt med en annan medium och studsar tillbaka till ursprungliga mediet. Detta beteende är kategoriserat som reflektion.

Bild 1: Laserstråle riktad på en spegel

Bilden ovan visar en analogi med en laserstråle riktad på en spegel. Beroende på spegelns vinkel stöter laserstrålen bort eller reflekteras laserstrålen i en annan riktning. Radiovågor kan reflekteras på samma sätt, beroende på de föremål eller material de stöter på.

Det finns två huvudtyper av reflektioner: rymdvågs reflektion och mikrovågsreflektion.

  • Rymdvågs reflektion kan ske i frekvenser under 1 GHz, där signalen har en mycket stor våglängd. Signalen studsar bort ytan av de laddade partiklarna i jonosfären i jordens atmosfär.
  • Mikrovågssignaler finns emellertid mellan 1 GHz och 300 GHz. Eftersom de är högre frekvenssignaler, har de mycket mindre våglängder. Mikrovågor används i trådlösa nätverk och eftersom de kan studsa på mindre föremål tenderar de att bli svaga på väg till mottagare i Wi-Fi-miljöer.

I en utomhusmiljö kan mikrovågor reflektera på stora föremål och släta ytor som byggnader, vägar, vatten och till och med jordens yta. I en inomhusmiljö reflekterar mikrovågor av platta ytor som dörrar, väggar och frysskåp. Allt som tillverkas av metall kommer absolut att orsaka reflektion. Andra material som glas och betong kan också orsaka reflektion.