Mobila enheter använder olika operativsystem för att driva sina funktioner och applikationer. De två mest dominerande operativsystemen på marknaden är Android och iOS, men det finns också andra operativsystem som används i vissa enheter.
Android
Android är ett operativsystem baserat på en modifierad version av Linux-kärnan och andra programvaror med öppen källkod, designat främst för mobila enheter med pekskärmar, såsom smartphones och surfplattor. Android utvecklas av ett konsortium av utvecklare som kallas Open Handset Alliance och kommersiellt sponsras av Google. De senaste versionerna är 11 (Red Velvet Cake), 12 (Snow Cone), och version 13 är på gång och finns för närvarande i betaversion för allmänheten.
Androids källkod är känd som Android Open Source Project (AOSP) och licensieras främst under Apache-licensen. Majoriteten av Android-enheter kommer dock med ytterligare proprietär mjukvara förinstallerad från tillverkare och mobiloperatörer. Den öppna källkoden har också använts för att utveckla varianter av Android på en rad andra elektroniska enheter, inklusive spelkonsoler, digitalkameror, bärbara mediaspelare och datorer, var och en med sina specialiserade användargränssnitt. Androids flexibilitet och öppenhet har gjort det till ett mångsidigt operativsystem som används i en mängd olika enheter och applikationer.
iOS
iOS är ett proprietär operativsystem utvecklat av Apple och används exklusivt på deras iPhones, iPads och iPod Touch-enheter. Apple kontrollerar både hårdvaran och mjukvaran för sina enheter, vilket ger dem en unik kontroll över användarupplevelsen. iOS är känt för sin användarvänlighet, design och för att vara integrerat med andra Apple-tjänster som iCloud och iTunes. Appar för iOS-enheter finns tillgängliga via App Store.
Till skillnad från Android är iOS enbart för Apples egna mobila enheter. För applikationsutveckling på iOS används Apples eget programmeringsspråk, Swift, som har öppen källkod samt C++, C och Objective-C/C++. En av de största fördelarna med iOS är dess väl integrerade system och ganska intuitiva gränssnitt, men det är också begränsat till en specifik leverantör av säkerhetsskäl. Alla appar för iOS måste köpas från den officiella Apples App Store.
Förutom iOS för mobila enheter utvecklar Apple också andra operativsystem som är anpassade för specifika typer av enheter såsom MacOS som används i Apples sortiment av datorer, inklusive MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac och Mac Pro. Den nuvarande versionen är Monterey.
Det är värt att notera att Apples operativsystem för både mobila enheter och datorer är kända för sin design, användarvänlighet och integrering med andra Apple-tjänster. Deras ekosystem är inriktat på att skapa en sömlös upplevelse över olika enheter och tjänster som ägs av Apple.
iPhone modeller använder operativsystem iOS, den senaste versionen är 15 och 16 är på gång.
iPad använder operativsystemet iPadOS
Watch mobila enheter använder operativsystem watchOS. Flera smarta funktioner som till exempel att användare kan låsa upp sin dator utan att ange ett lösenord, och hen kan till och med kopiera och klistra in mellan enheter. Hälsan är viktig för alla och därför byggdes funktioner som hjälper till i Apples klockor.
Alla operativsystem samarbetar med processorer, chipsets och RAM-minnet för att driva de olika enheterna. Apples operativsystem är inget undantag och har genom åren använt olika typer av processorer och chip. Från ursprungliga Motorola-chip, till PowerPC-arkitekturen och sedan övergången till Intel-processorer. Numera har Apple tagit steget mot att utveckla sina egna ARM-baserade chip, som M1 och M2 (Apple Silicon), vilka har fått en central roll för funktionaliteten i deras produkter.
Med den övergången till egna ARM-chip har Apple fått en större kontroll över hårdvaran och mjukvaran i sina enheter. M1- och M2-chipen har fått stor uppmärksamhet för deras prestanda och energieffektivitet, och de har möjliggjort förbättrad prestanda och batteritid i Apples Mac-datorer och iPads. Dessutom har övergången till egna chip gett Apple möjlighet att optimera sina operativsystem för specifika hårdvarukonfigurationer, vilket leder till en bättre användarupplevelse.
Windows Phone / Windows 10 Mobile
Microsoft lanserade Windows Mobile 10 i samband med vanliga Windows 10 år 2015. Det var en uppföljare till Windows Phone 7, som lanserades 2010, och som var Microsofts försök att utmana Apple och Googles dominans på den mobila marknaden vid den tiden. Trots sina ambitioner tog det aldrig riktigt fart för Microsoft. Redan 2017 meddelade de att de inte längre skulle satsa på nya funktioner eller ny hårdvara för mobiltelefoners operativsystem. Dessutom avslutade Microsoft supporten för Windows 10 Mobile i januari 2020.
Windows Phone och senare Windows 10 Mobile hade sina egna unika funktioner och användargränssnitt som skilde sig från de mer etablerade konkurrenterna. Tyvärr kunde de inte vinna tillräckligt med marknadsandelar för att kunna konkurrera effektivt mot Android och iOS.
KaiOS
KaiOS är ett lättvikts operativsystem som är utformat för att användas i funktions telefoner (även kallade ”feature phones”) och har grundläggande smarta funktioner som webbläsare, appar och stöd för 4G-nätverk. KaiOS är populärt i vissa utvecklingsländer där det erbjuder ett prisvärt alternativ till traditionella smartphones.
Det är viktigt att notera att operativsystemen för mobila enheter ständigt utvecklas och uppdateras. Tillverkarna släpper regelbundet nya versioner med förbättringar och nya funktioner för att förbli konkurrenskraftiga och möta användarnas behov. När du väljer en mobil enhet är det därför viktigt att överväga vilket operativsystem som bäst passar dina behov och preferenser.
Andra operativsystem
Andra operativsystem med kortvarig existens eller alternativ för andra marknader än den europeiska inkluderar Blackberry OS, Firefox OS, Tizen OS, Ubuntu Touch, Sailfish OS och WebOS. Det är viktigt att notera att vissa av dessa operativsystem inte längre är aktiva på marknaden, medan andra har en mycket begränsad användning
- Blackberry OS var en gång ett populärt operativsystem på Blackberrys egna enheter, kända för sina säkerhetsfunktioner och fokus på företags användare. Men det har sedan dess ersatts av Blackberry Android-enheter.
- Firefox OS var ett open-source operativsystem utvecklat av Mozilla för smartphones och IoT-enheter, men det har avslutats och inte längre utvecklas.
- Tizen OS är ett Linux-baserat operativsystem som används i vissa Samsung-enheter, såsom smarta TV-apparater och smarta klockor, men det har inte fått samma framgång som Android eller iOS på mobiltelefonmarknaden.
- Ubuntu Touch var Canonicals försök att skapa ett operativsystem för smartphones, men det projektet har också lagts ner.
- Sailfish OS är utvecklat av finska företaget Jolla och är ett Linux-baserat operativsystem som används i några få enheter, men det har inte fått bred kommersiell framgång.
- WebOS, tidigare utvecklat av Palm, användes i Palm- och HP-enheter men har inte längre en betydande marknadsandel.
När det gäller Amazon-surfplattor använder de en anpassad version av Android, som är utformad för att fungera nära Amazon-ekosystemet och inkluderar deras egna appar och tjänster. På samma sätt har Huawei använt en anpassad version av Android i sina smartphones, känd som EMUI (Emotion UI), för att skapa en unik användarupplevelse.
Sammanfattningsvis är det Android och iOS som fortsätter att dominera den globala mobila marknaden, medan andra operativsystem har haft begränsad framgång eller har lagts ner på grund av konkurrensen och användarnas preferenser.