Operativsystem

Mobila enheter har olika operativsystem såsom Android, iOS, Windows phone, Fire Fox och andra till. I denna avsnitt tas upp ett översikt på de mest populära operativsystem för mobila enheter.

Android

Ett operativsystem baserat på en modifierad version av Linux-kärnan och annan programvara med öppen källkod, designad främst för mobila enheter med pekskärm som smartphones och surfplattor. Android är utvecklat av ett konsortium av utvecklare som kallas Open Handset Alliance och kommersiellt sponsrat av Google. De senaste versionerna är 11 (Red Velvet Cake), 12 (Snow Cone) och på gång version 13 som finns i betaversion för offentligheten.

Androids källkoden är känd som Android Open Source Project (AOSP), som huvudsakligen är licensierad under Apache-licensen. Men de flesta Android-enheter har ytterligare proprietär mjukvara förinstallerad. Källkoden har använts för att utveckla varianter av Android på en rad annan elektronik, såsom spelkonsoler, digitalkameror, bärbara mediaspelare, datorer, var och en med ett specialiserat användargränssnitt.

iOS

iOS är ett operativsystem från Apple som används i Apples mobila enheter iPhone, iPad och watch. I listan inkluderas Mac Laptops som mobil enhet och ett annat operativsystem.

Till skillnad från Android är iOS enbart för Apples egna mobila enheter. Programmeringsspråk för applikationsutveckling är Apples egenutvecklade Swift som har en öppen källkod samt C++, C och Objective-C/C++. Den största fördelen med iOS är dess väl integrerade system och ganska intuitivt gränssnitt, men begränsad till specifik leverantör av säkerhetsskäl.  Appar måste köpas från den officiella Apples App Store.

Apple utvecklar olika operativsystem anpassade till specifik mobil enhet:

Mac är Apples sortiment av datorer som använder MacOS operativsystem, den nuvarande versionen är Monterey. Apple har introducerat många olika Mac-modeller, allt från stationära datorer till bärbara datorer till professionella tornmaskiner. Det nuvarande sortimentet består av MacBook Air , MacBook Pro, Mac mini , iMac och Mac Pro

iPhone modeller använder operativsystem iOS, den senaste versionen är 15 och 16 är på gång.

iPad använder operativsystemet iPadOS

watch mobila enheter använder operativsystem watchOS. Flera smarta funktioner som till exempel att användare kan låsa upp sin dator utan att ange ett lösenord, och hen kan till och med kopiera och klistra in mellan enheter. Hälsan är viktig för alla och därför byggdes funktioner som hjälper till i Apples klockor.

Arkitekturövergångar

Alla operativsystem fungerar tillsammans med processor och chipset samt RAM-minne. Apples operativsystem är ingen undantag och med åren har haft olika processorer och chip. Från Motorola, Power PC, Intel vill nu Apple övergå till egen utvecklat ARM-chip M2 (Apple Silicon). Idag anses chip M1 och M2 vara avgörande för funktionalitet i Apples produkter.

Windows phone

Microsoft lanserade Windows Mobile 10 i samband med vanliga Windows 10 år 2015. Det var uppföljaren till Windows Phone 7 som lanserades 2010 vilket var Microsofts försök att ta upp kampen om smartmobil-tronen med Apple och Google, som vid den tiden kämpade om att erövra så mycket av den mobila marknaden som möjligt.
Det tog dock aldrig fart för Microsoft, som redan 2017 meddelade att de inte skulle satsa på vare sig nya funktioner eller ny hårdvara för mobiltelefoners operativsystem. Microsoft slutade erbjuda support för Windows 10 Mobile i januari 2020.

Andra operativsystem

Andra OS med kortvariga existens eller alternativ till andra marknaden än den Europeisk är Blackberry OS, Firefox OS, Tizen OS, Ubuntu Touch, Salfish OS, Web OS. Operativsystemet för Amazon -surfplattor, som det som används av Huawei i sina smartphones, är inget annat än Android.