En kommunikationssatellit är en konstgjord satellit som har till syfte att förmedla signaler mellan mottagare och sändare på olika platser på jorden. Satelliten använder sig av transpondrar för att överföra tv, datatrafik, telefoni och annan information som i sin tur sänds på olika frekvenser (band).
- L, S och C-banden används framför allt för telefoni
- Ku och Ka-banden används i högre utsträckning för datakommunikation och tv
- X-bandet används framför allt för militär kommunikation
Satellitbanor
Idag finns över 2000 kommunikationssatelliter som i huvudsak kretsar runt jorden på tre olika banor:
- LEO (Low Earth Orbit) ligger på en låg omloppsbana mellan 160 och 2 000 kilometer.
- MEO (Middle Earth Orbit) ligger på mellan 2 000 till 35 786 kilometer.
- GEO-stationära satelliter ligger på en bana på 35 786 kilometer över jorden och följer helt jordens rotation.
Kort historik
1957 tog världen på allvar klivet in i rymdåldern. Det var då som Sovjetunionen skickade upp sin första Sputnik 1 satellit som gick i en bana runt jorden. Två månader senare skickades hunden Laika upp med Sputnik 2. Den ryska uppsändningen inledde en kapplöpning mellan supermakterna och året därpå grundades den amerikanska rymdstyrelsen NASA.
1960 skickade NASA upp vädersatelliten Tiros-1 som också kunde sända tv-bilder på vädermönster till jorden.
Den första renodlade kommunikationssatelliten, Telstar 1, skickades upp två år senare. Telstar var ett samarbete mellan NASA, kommersiella telekomföretag och televerk i flera länder. Telstar hade en transponder som kunde skicka data, en enda tv-kanal eller telefonsamtal. Ändå innebar Telstar något av en revolution.
Den första svenska satelliten, Viking, skickades upp 1986. Då hade redan både Indien och Mexiko skaffat egna satelliter. För telekomföretag öppnade sig stora kommersiella potentialen, både för de företag som byggde och för de som planerade att äga och driva satelliter. De kan kosta upp till 1-2 miljarder kronor.
Hur många satelliter kretsar runt jorden?
Det är svårt att ge ett preciserat antal när det finns flera källor med varierande antal satelliter, dock är över 1000 satelliter som skjuts upp varje år och antalet ökar stadigt. Enligt Rymdkollen fanns över 4500 satelliter i drift runt jorden. Enligt Rymdstyrelsen (Swedish National Space Agency) finns idag cirka 1100 satelliter som är i drift och som cirklar runt jorden, samt ytterligare cirka 2 600 som inte längre fungerar (den äldsta av dessa är från 1958).
Rymden 4.0
Idag står rymdindustrin inför något som närmast kan liknas vid en revolution med framväxten av nya företag, tekniska lösningar, produktionssätt och affärsmodeller. Trenden är skifta från färre och större mot fler och mindre satelliter i rymden.
Ett Linköpingsföretag lyckats slå sig in på världsmarknaden. svt NYHETER rapporterade 17 Juni 2017 att ett en ny rymdfabrik i Linköping invigdes. En order på raketdelar för en halv miljard kronor har gjort den möjlig. Och Linköpingsföretaget RUAG Space kommer nu att delta i ett internationellt bredbandsprojekt via satellit i rymden. Projektet World Web med internationella investerare från hela världen ska skicka upp 882 satelliter att täcka jorden.
Ett annat svenskt föregat, Gomspace, tillverkar så kallade nano satelliter, vilket är små satelliter med en vikt på 15 kilo eller mindre. Bolaget har funnits i 10 år och hanterar utveckling, tillverkning, uppsändning och drift av satelliterna. Klicka här för att navigera till företagets hemsida.
Andra betydligt större företag som Google, Facebook och andra aktörer planerar enorma satsningar för att kommunikation ska göras möjligt med små satelliter som befinner sig betydligt närmare jorden (megakonstellationer).