Mobila enheter

En mobil enhet är en digital apparat som får plats i handen. En mobil enhet är vanligen försedd med en pekskärm, en kamera och Internetanslutning. Idag finns det många slags mobila enheter, såsom smarttelefoner, surfplattor, läsplattor, smartklockor och andra enheter som har Internet-anslutning.

Smarttelefoner eller ”smartphones” har tagit vårt samhälle med storm. Smarttelefoner används för att surfa på Internet, skicka och ta emot e-post, delta i konferenser, delta i sociala medier, handla online, mm. För att utöka smarttelefoners funktioner finns appar som kan laddas ned från Internet.

Bild 1: Smarttelefon eller smartphone

En annan mobil enhet som är lika populär som smarttelefoner har flera olika namn: surfplatta, pekplatta, pekdator, padda, PC platta, inklusive lärplatta (i skolmiljö). På engelska kallas Tablet Computer eller bara tablet i den meningen att den liknar en bärbar dator i sin funktionalitet. Försvenskningen tablett passar inte riktigt och inte heller surfplatta eftersom dess funktionaliteten är mer omfattande än att bara surfa på Internet. Trots det kallas dessa mobila enheter surfplattor ändå.

Bild 2: Microsoft Surface, surfplatta eller en 2-i-1 hybrid (tablet)

E-läsare är specialiserade surfplattor som är utformade för att läsa digitala böcker. Dessa digitala böcker kan köpas eller laddas ner gratis från online-källor. Välkända e-läsarlinjer inkluderar Barnes & Noble Nook, Amazon Kindle och Kobo, som alla finns i flera olika modeller.

Bild 3: En Kindle läsplatta

Idag blir människor mer och mer rörliga i arbetslivet och då är det ytterst viktig att personal har tillgång till information där de befinner sig. Mobilitet i arbetet har till största delen positiva effekter för verksamheter, men ställer också krav på tillgängliggörande av relevant information, utbildning av personal och övervägande av de nya säkerhetsrisker som tillkommer.

I nästa avsnitt behandlas risker som hotar mobila enheter.